Folosita ca aliment timp de mii de ani, mierea si-a dovedit din plin calitatile terapeutice si nu exista cultura în care sa nu fi aparut vorbe de duh legate de tineretea vesnica pe care ea o ofera consumatorilor ei.
27 iun. 2011
Păstura curăţă şi întinereşte organismul
Păstura este un produs natural cu o valoare terapeutică şi antibiotică de trei ori mai mare decât cea a polenului. Conţinutul său bogat în seleniu ajută la detoxifierea organismului şi stimulează imunitatea.
Puţină lume ştie că, de fapt, păstura este polenul recoltat de albine, apoi fermentat de acestea în condiţiile naturale oferite de stup.
Aici, sub influenţa temperaturii, a umidităţii şi a florei microbiene, polenul trece prin numeroase transformări biochimice şi, după trei luni de fermentaţie naturală, se transformă în păstură. Acest produs nou, păstura, are o compoziţie chimică îmbunătăţită faţă de cea a polenului.
După modelul specialiştilor din Japonia, Franţa şi Anglia, ţări cu un consum apreciabil de produse apicole pure (ecologice), s-au obţinut şi în ţara noastră, în premieră, lăptişor de matcă şi păstură pure.
„Pâinea albinelor” este asimilată uşor
Păstura sau „pâinea albinelor”, cum mai este numită, are în compoziţie: lipide (1-6 la sută), carbohidraţi (glucide-35 la sută), carotenoizi (provitamina A- 200-875 mg/kg), vitamina E (1,7 g/kg), vitamina C (60-200 mg la 100 g produs), enzime şi aminoacizi.
Datorită acidităţii sale ridicate, acest produs apicol se asimilează cu uşurinţă în organism.
Beneficiu
Anemiile se tratează printr-o cură cu păstură de 90 de zile.
Asigură o detoxifiere profundă
Păstura pură este o sursă importantă de seleniu, un mineral esenţial pentru sănătatea organismului, cu acţiune puternic antioxidantă. Specialiştii apreciază că antioxidanţii precum seleniul neutralizează radicalii liberi şi au puterea să reducă şi chiar să prevină, în bună măsură, efectele lor negative. Datorită acestui atu, păstura contribuie la detoxifierea organismului şi la buna funcţionare a sistemului munitar.
Benefică fumătorilor şi „băutorilor"
Cercetătorii au descoperit că păstura pură este de mare ajutor fumătorilor şi consumatorilor de alcool. Aceleaşi efecte negative are alcoolul asupra persoanelor dependente de băutură, absorbţia seleniului fiind redusă foarte mult de consumul de alcool.
S-a constatat că tutunul reduce absorbţia seleniului în tubul digestiv. Aşadar, fumătorii trebuie să consume alimente bogate în seleniu (peşte, nuci, usturoi, cereale integrale, ficat, seminţe de floarea-soarelui, nuci), o cură cu păstură completând deficitul acestui mineral, atât de necesar pentru sănătatea lor.
Eficientă în terapiabolilor de ficat
Fitoterapeuţii recomandă terapia cu păstură pură persoanelor care suferă de afecţiuni hepatice, unde efectele acestui remediu s-au dovedit remarcabile. Rezultate de excepţie s-au constatat în hepatitele acute şi cronice, la fel şi în cirozele uscate şi umede, deoarece păstura se numără printre puţinele remedii care refac celula hepatică.
Doza uzuală recomandată este de 10-20 g pe zi (în doză unică) sau în două reprize, administrate cu 30-45 de minute după masă, pentru a evita disconfortul gastric. După zece zile de cură, doza zilnică trebuie să crească treptat până la 30 g pe zi, iar gramajul se împarte în trei prize de câte 10 g fiecare. Pauzele între doze trebuie să fie de două ore. În aceste afecţiuni, terapia cu păstură pură se completează cu câte o cană de ceai de armurariu pe zi.
O cură cu păstură, câte 30 de zile de trei ori pe an, creşte imunitatea organismului şi diminuează starea de oboseală.
Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie
Păstura este poate cel mai valoros produs al stupului, de ale cărui proprietăţi terapeutice extraordinare pot beneficia atât adulţii, cât şi copiii, persoanele sănătoase, cât şi cele cu diverse afecţiuni. Păstura este un polen predigerat, de aceea este mai uşor de digerat şi de asimilat de organism. Conţine proteine, glucide, lipide, aminoacizi, vitamine din grupul B, vitaminele D, E, C, K, provitamina A, 27 de minerale, un factor antibiotic, un factor de creştere, hormoni naturali şi enzime.
Păstura are aceleaşi indicaţii terapeutice ca şi polenul, însă acţiunea ei este mult mai rapidă şi mai puternică. În cazul afecţiunilor hepatice (hepatite acute şi cronice, ciroze), rezultatele sunt cu adevărat remarcabile. Persoanele alergice la polen şi diabeticii nu pot folosi păstura. Doza uzuală recomandată intern este de 10-20 g/zi, în doză unică sau în două reprize, la 30-45 de minute după masă.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu