28 iun. 2011

Tinctura de propolis-mod de preparare



la 100 g alcool de 80-86 grade, se adauga 20 g propolis întarit, tinut în frigider. Alcoolul amestecat cu propolis se introduc într-un vas, se încalzeste la 30"C-40"C si se amesteca bine. Aceasta procedura se repeta într-o saptamâna de 6-7 ori Dupa aceea se lasa sa se aseze si se toarna lichidul curat.


Bolile care le vindeca:
1. Toate bolile interne infectioase care duc la stari febrile se trateaza cu 30 picaturi pe zi.
2. La menopauza, timp de un an, 10 picaturi zilnic.
3. La inflamarea prostatei , zilnic 30 picaturi.
4. La hipertensiune, zilnic 30 picaturi, pâna la vindecare.
5. La inflamarea rinichilor si ficatului, zilnic de doua ori câte 40 picaturi, puse într-un pahar cu 100 ml apa calda. Pâna la vindecare.
6. La angina, faringite, gripe sau pentru evitarea unor complicatii, zilnic de doua ori câte 40 picaturi, puse într-un pahar cu 200 ml apa calda si zilnic de mai multe ori, gargara.
7. În cazul ulcerului de stomac sau enterite, zilnic 40 picaturi puse în 100 ml lapte cald. Se bea pe stomacul gol.
8. Bataturi, cheratite se trateaza astfel: înainte de culcare se îmbiba o bucata de vata în tinctura de propolis si se aseaza pe locul dureros, ziua se poate folosi alifia de propolis (Atentie, cheratitele ramân înca dureroase zile întregi).
9. La afectiunile pielii, daca pacientul suporta spirtul, locurile bolnave sunt frecate cu tinctura de propolis. Afectiunile dispar repede (în cazul când spirtul nu este suportat, propolisul trebuie amestecat într-o crema).
10. Dupa barbierit, ne spalam pe fata , în 100 ml apa calda adaugam 40-50 picaturi de tinctura de propolis.
11. În cazul TBC pulmonar, de trei ori pe zi câte 30 picaturi intern, si saptamânal, de doua ori se fac inhalatii cu 100 picaturi de tinctura de propolis la Ľ litru apa fierbinte.
12. Omul beat se poate trezi din betie daca ia 50 picaturi tinctura de propolis în 100 ml apa rece.
13. În boli micotice între degete, locurile bolnave sunt unse cu tinctura de propolis.
14. La dureri de stomac, se recomanda 50 picaturi tinctura de propolis în 100 ml apa. Durerile dispar repede. Compozitia este recomandata si în cazul parazitozelor intestinale, zilnic de doua ori, pe stomacul gol.
15. La durerile de masele, se pune o vata îmbibata cu tinctura de propolis (propolisul curat pus pe gingia dureroasa sau pe maseaua cariata alina durerea si împiedica infectia).
16. În cazul ranilor vechi, se spala rana cu extractie de lipan, apoi se unge de mai multe ori cu tinctura de propolis. Dupa o perioada scurta, edemele si durerile dispar.
17. În cazul arsurilor de gradul 1. Rana trebuie unsa de mai multe ori cu tinctura de propolis. În aceste cazuri se formeaza vezicule.
18. Când medicamentele facute din plante sau materiale sintetice nu dau rezultate. Nu se recomanda în cazul persoanelor alergice. Cei sensibili la propolis nu le folosesc.


Bautura de propolis:
se recomanda mai mult din cauza influentei sale pozitive în prevenirea bolilor în perioadele reci ! Radem 15-20 g propolis solid si îl introducem într-un litru de palinca de buna calitate. Dupa astupare, se agita de mai multe ori. Peste câteva saptamâni se obtine o bautura amaruie, din care se bea un paharel înainte de culcare.

Tinctura de Propolis.
Actiuni: Intern: analgezic, antihemoragic, antifungic, antiseptic al cailor respiratorii medii si superioare, antiseptic intestinal si urinar, antiviral, bacteriostatic si bactericid (anihileaza streptococii, stafilococii, salmonella, proteus), febrifug, regenerant epitelial, stimuleaza procesele de regenerare în ansamblu, stimulent imunitar. Extern: antiinfectios puternic si cu spectru larg, cicatrizant, analgezic, regenerativ epitelial.


Indicatii:

Intern: adenom de prostata (adjuvant), ateroscleroza, boli infectioase însotite de febra, bronsita cronica, cistita, infectii reno-urinare în general, colita acuta si cronica, dureri de gât (traheita, faringita), enterita, febra tifoida (adjuvant), gripa în faza incipienta, guturai, hepatita de toate tipurile (adjuvant), hipertensiune, infectii cu protozoarul Giarda lambria, infectii virale la nivelul intestinului si al tubului digestiv în ansamblu, meningita (adjuvant), nefrita, pielonefrita, prostata, tulburari de menopauza, tuse chintoasa, tuse convulsiva, tuse uscata.

Extern: alunite, amigdalita, cancer mamar (adjuvant), cancer al pielii (adjuvant), eczeme infectioase, faringo-amigdalita, laringita, negi.


Contraindicatii:

alergie la propolis. Pentru a evita fenomenele neplacute, în cazul în care nu stiti daca aveti sau nu intoleranta la propolis, veti face un test aplicându-o mai întâi din abundenta pe o portiune mica din piele, urmarind efectele ce apar. În cazul în care ea nu determina nici un fel de reactii nedorite (mâncarimi, înrosire, iritatie) se poate folosi cu succes.

27 iun. 2011

Păstura curăţă şi întinereşte organismul



Păstura este un produs natural cu o valoare terapeutică şi antibiotică de trei ori mai mare decât cea a polenului. Conţinutul său bogat în seleniu ajută la detoxifierea organismului şi stimulează imunitatea.
Puţină lume ştie că, de fapt, păstura este polenul recoltat de albine, apoi fermentat de acestea în condiţiile naturale oferite de stup.

Aici, sub influenţa temperaturii, a umidităţii şi a florei microbiene, polenul trece prin numeroase transformări biochimice şi, după trei luni de fermentaţie naturală, se transformă în păstură. Acest produs nou, păstura, are o compoziţie chimică îmbunătăţită faţă de cea a polenului.

După modelul specialiştilor din Japonia, Franţa şi Anglia, ţări cu un consum apreciabil de produse apicole pure (ecologice), s-au obţinut şi în ţara noastră, în premieră, lăptişor de matcă şi păstură pure.

„Pâinea albinelor” este asimilată uşor

Păstura sau „pâinea albinelor”, cum mai este numită, are în compoziţie: lipide (1-6 la sută), carbohidraţi (glucide-35 la sută), carotenoizi (provitamina A- 200-875 mg/kg), vitamina E (1,7 g/kg), vitamina C (60-200 mg la 100 g produs), enzime şi aminoacizi.

Datorită acidităţii sale ridicate, acest produs apicol se asimilează cu uşurinţă în organism.

Beneficiu

Anemiile se tratează printr-o cură cu păstură de 90 de zile.

Asigură o detoxifiere profundă

Păstura pură este o sursă importantă de seleniu, un mineral esenţial pentru sănătatea organismului, cu acţiune puternic antioxidantă. Specialiştii aprecia­ză că antioxidanţii precum seleniul neutralizează radicalii liberi şi au puterea să reducă şi chiar să prevină, în bună măsură, efectele lor negative. Datorită acestui atu, păstura contribuie la detoxifierea organismului şi la buna funcţionare a sistemului munitar.

Benefică fumătorilor şi „băutorilor"

Cercetătorii au descoperit că păstura pură este de mare ajutor fumătorilor şi consumatorilor de alcool. Aceleaşi efecte negative are alcoolul asupra persoanelor dependente de băutură, absorbţia seleniului fiind redusă foarte mult de consumul de alcool.

S-a constatat că tutunul reduce absorbţia seleniului în tubul digestiv. Aşadar, fumătorii trebuie să consume alimente bogate în seleniu (peşte, nuci, usturoi, cereale integrale, ficat, seminţe de floarea-soarelui, nuci), o cură cu păstură completând deficitul acestui mineral, atât de necesar pentru sănătatea lor.

Eficientă în terapiabolilor de ficat

Fitoterapeuţii recomandă terapia cu păstură pură persoanelor care suferă de afecţiuni hepatice, unde efectele acestui remediu s-au dovedit remarcabile. Rezultate de excepţie s-au constatat în hepatitele acute şi cronice, la fel şi în cirozele uscate şi umede, deoarece păstura se numără printre puţinele remedii care refac celula hepatică.

Doza uzuală recomandată este de 10-20 g pe zi (în doză unică) sau în două reprize, administrate cu 30-45 de minute după masă, pentru a evita disconfortul gastric. După zece zile de cură, doza zilnică trebuie să crească treptat până la 30 g pe zi, iar gramajul se împarte în trei prize de câte 10 g fiecare. Pauzele între doze trebuie să fie de două ore. În aceste afecţiuni, terapia cu păstură pură se completează cu câte o cană de ceai de armurariu pe zi.

O cură cu păstură, câte 30 de zile de trei ori pe an, creşte imunitatea organismului şi diminuează starea de oboseală.

Specialistul nostru
Dr. Ruxandra Constantina
medic de familie competenţă în apifitoterapie

Păstura este poate cel mai valoros produs al stupului, de ale cărui proprietăţi terapeutice extraordinare pot beneficia atât adulţii, cât şi copiii, persoanele sănătoase, cât şi cele cu diverse afecţiuni. Păstura este un polen predigerat, de aceea este mai uşor de digerat şi de asimilat de organism. Conţine proteine, glucide, lipide, aminoacizi, vitamine din grupul B, vitaminele D, E, C, K, provitamina A, 27 de minerale, un factor antibiotic, un factor de creştere, hormoni naturali şi enzime.

Păstura are aceleaşi indicaţii terapeutice ca şi polenul, însă acţiunea ei este mult mai rapidă şi mai puternică. În cazul afecţiunilor hepatice (hepatite acute şi cronice, ciroze), rezultatele sunt cu adevărat remarcabile. Persoanele alergice la polen şi diabeticii nu pot folosi păstura. Doza uzuală recomandată intern este de 10-20 g/zi, în doză unică sau în două reprize, la 30-45 de minute după masă.