Folosita ca aliment timp de mii de ani, mierea si-a dovedit din plin calitatile terapeutice si nu exista cultura în care sa nu fi aparut vorbe de duh legate de tineretea vesnica pe care ea o ofera consumatorilor ei.
14 iun. 2011
Apiterapia în prevenirea, tratamentul şi profilaxia afecţiunilor stomatologice
Produsele apicole îşi pot demonstra eficienţa în cea mai mare parte în prevenirea, tratamentul şi profilaxia afecţiunilor stomatologice, cu care omul este confruntat în cursul vieţii.
Parodontopatiile cronice se numără printre cele mai răspândite afecţiuni dentare. Obiceiurile alimentare actuale, deficienţele minerale şi o igienă precară fac ca vârsta de apariţie a acestor grave afecţiuni să fie mult mai redusă, mulţi tineri în jurul vârstei de 30 de ani confruntându-se cu Ťpierdereať prematură a dinţilor.
Studiile efectuate şi care au avut în vedere administrarea propolisului prin diferite procedee - injectare, pansamente, badijonaje, aplicarea electroforezei (o tehnică ce permite o mai bună penetrare a soluţiei prin intermediul a doi electrozi) - în tratamentul maladiilor parodontale au demonstrat că administrarea acestui produs conduce la o ameliorare considerabilă, ca urmare a diminuării inflamaţiei. Tratamentele aplicate pot conduce chiar la cicatrizarea leziunilor.
Este necesar să se amintească aici ca tratmentul cu propolis trebuie totuşi efectuat sub control medical de specialitate, pentru că utilizarea propolisului poate, în anumite cazuri, antrena o serie de reacţii alergice şi dermatite de contact.
Cariile dentare. Se ştie că un consum excesiv de sucuri de fructe sau de orice altă băutură relativ acidă poate contribui la demineralizarea dintelui. Proprietăţile sale antibacteriene fac ca propolisul să inhibe, la animalele de laborator, creşterea bacteriilor responsabile de apariţia cariilor dentare, este vorba de Streptococcus mutans, reprezintă, alături de maladiile cardiovasculare şi cancer, o afecţiune dintre cele mai răspândite.
Mierea este un produs relativ acid (pH = 3,9-4,5) şi s-ar putea crede, cel puţin teoretic, că ea posedă capacitate cariogenă. Totuşi, testele efectuate în vitro au demonstrat că într-un interval de timp de la 30 la 180 de minute, mierea este complet inofensivă pentru emailul (smaltul) dentar. Acest efect ar putea fi parţial atribuit prezenţei în miere a unor compuşi esenţiali în mineralizarea dintelui şi deci şi pentru rezistenţa acestuia la eroziune: calciul, fosforul şi fluorul. La om, influenţa mierii asupra sănătăţii dinţilor se verifică şi dacă pacientul are un flux salivar deficient. În acest caz, fosforul - prezent sub forma organică - este principalul agent responsabil de rezistenţă dentară la eroziune. Efectul este rezultatul capacităţii sale de a reduce gradul de solubilizare a mineralelor din structura dentară şi deci de eliberare a calciului din emailul dentar.
Astfel, aşa cum am menţionat mai sus, ca primă măsură generală, se recomandă înlocuirea zahărului şi a produselor zaharoase cu miere de albine, pentru a preveni apariţia proceselor de fermentaţie în prezenţa Streptococcus mutans, procese în urma cărora se produce demineralizarea smaltului dentar. Cariile existente pot fi tratate prin îmbibarea unui mic tampon de vata sterilă cu tinctura de propolis 30%, care se introduce în cavităţile formate.
Hemoragiile gingivale. Un rol foarte important în cazul afecţiunilor buco-dentare este jucat de igienă acestei zone. Tinctura de propolis 30% în amestec cu sulfofenatul de zinc acţionează ca excelent antiseptic bucal, hemostatic şi bactericid. Tot în cazul hemoragiilor bucale, se recomandă şi clătirea repetată a gurii cu tinctura de propolis 30%.
Aftele cronice recidivante. Acţiunea de Ťcurăţire (igienizare)ť oferită de propolis se face simţită şi în cazul aftelor cronice recidivante. În acest caz, propolisul face dovada acţiunii anestezice (de 4 ori mai puternică decât cea a procainei), atenuând durerea şi formând o peliculă protectoare la suprafaţa leziunilor ulcerate. Rezultatul constă în suprimarea iritaţiei produse de excitanţi că sucul de lămâie, oţetul etc. Nu este de neglijat nici aportul de factori antivirali sau de compuşi cu astfel de acţiune, întrucât la ora actuală se admite o ipoteză virala în etiologia acestui tip de afte.
Glosodinia (senzaţie dureroasă persistentă la nivelul limbii). În acest caz propolisul se remarcă prin acţiunea sa antimicrobiana, antiinflamatoare şi anestezică locală.
Prezent în categoria produselor apicole cu aplicaţii Ťbuco-dentareť, lăptişorul de matcă a fost folosit cu succes în tratamentul hemoragiilor gingivale repetate. Acest tip de tratament determină dispariţia inflamaţiei gingivale, a edemului şi a sângerării. Tot lăptişorul de matcă acţionează la nivelul ţesutului conjunctiv - la nivel de alveole dentare. Un posibil mecanism fiind legat de prezenţa aminoacizilor prolina şi hidroxi-prolina cu intervenţie directă în biosinteza colagenului.
Abcesul dentar
extern - amestec de propolis cu argilă verde sub formă de cataplasmă rece, foarte groasă (1 -2 cm). Se aplică pe obraz, în dreptul dintelui bolnav şi al locului inflamat. Aceasta cataplasmă, care are ca rezultat şi îndepărtarea durerii, este acoperită cu o compresă (pentru menţinerea umidităţii şi a unei temperaturi reci. Se menţine pe locul respectiv, timp de 3-4 ore, până la sedare.
intern - mestecarea de propolis brut de 4 ori pe zi, timp de cel puţin 2 ore. Cantitatea de propolis este circa 1 g pentru fiecare priză de masticat.
Se ştie că un consum excesiv de sucuri de fructe sau de orice altă băutură contribuie la demineralizarea dintelui.
Mierea este un produs relativ acid (pH -ul sau variază de la 3,9 la 4,5 faţă de 2,5 ph-ul unei băuturi precum Coca-cola) şi s-ar putea crede, cel puţin teoretic, că şi ea posedă capacitate cariogenă. Totuşi, testele efectuate in vitro au demonstrat că într-un interval de timp de la 30 la 180 de minute, mierea este complet inofensivă pentru emailul (smalţul) dentar. Acest efect ar putea fi parţial atribuit prezenţei în miere a unor compuşi esenţiali în mineralizarea dintelui şi deci şi pentru rezistenţa acestuia la eroziune: calciul, fosforul şi fluorul. La om, influenţa mierii asupra sănătăţii dinţilor se verifică şi dacă pacientul are un flux salivar deficient. În acest caz, fosforul - prezent sub formă organică - este principalul agent responsabil de rezistenţă dentară la eroziune. Efectul este rezultatul capacităţii sale de a reduce gradul de solubilizare a mineralelor din structura dentară şi deci de eliberare a calciului în emailul dentar.
Pentru fenomenele neplăcute asociate prezenţei cariilor dentare, există o serie de tratamente cu produse apicole ce pot fi aplicate cu rezultate foarte bune. Astfel, aşa cum am menţionat mai sus, ca primă măsură generală, se recomandă înlocuirea zahărului şi a produselor zaharoase cu miere de albine, pentru a preveni apariţia proceselor de fermentaţie în prezenţa Streptococcus mutans, procese în urma cărora se produce demineralizarea smaltului dentar. Cariile existente pot fi tratate prin îmbibarea unui mic tampon de vată sterilă cu tinctura de propolis 30%, care se introduce în cavităţile formate.
Conform părerii dr. Moises Asis, din Cuba, cariile de gradul III şi IV se tratează cu o soluţie alcoolică de propolis 10% aplicată topic, înainte de acoperirea acestora cu hidroxid de calciu Ca(OH)2,
Un rol foarte important în cazul afecţiunilor buco-dentare este jucat de igiena acestei zone. Tinctura de propolis 30% în amestec cu sulfofenatul de zinc acţionează ca excelent antiseptic bucal, hemostatic (în caz de hemoragii gingivale) şi bactericid. Tot în cazul hemoragiilor bucale, se recomandă şi clătirea repetată a gurii cu tinctura de propolis 30%.
Aftele şi ulceraţiile mucoasei bucale, cunoscute şi sub numele de stomatită, pot fi tratate cu următoarele preparate:
- miere cu extract fluidic de trandafir (apă de roze), în amestec cu glicerină, la care se adaugă vitamina C 250mg, rezorcină 1,25g şi bicarbonat de sodiu 1,25g. Se fac badijonări locale;
- propolis în soluţie alcoolică 2-6%. Se aplică local, în 3-4 cure;
- propolis 1 parte, glicerină 2 părţi şi etanol 10 părţi. Acest amestec se aplică prin pulverizare de 2-3 ori pe zi, pe zona afectată;
- propolis în soluţie alcoolică 20%. Badijonări locale, timp de 2-3 zile;
- tinctură de propolis 30% 40g, se amestecă cu miere de albine 50g, la care se adaugă borax 6g, glicerină 4g. Se aplică sub formă de badijonări locale.
Gingivitele. Produse apicole destinate tratamentului acestora:
- tinctură de propolis aplicată prin electroforeză, pe o perioadă de 2-5 zile;
- tinctură de propolis 30%, se aplică prin pipetare pe zona afectată, care în prealabil a fost spălată cu apă oxigenată şi tamponată până la uscare;
- GINGIPROP, un produs apicol cu care se fac badijonări locale. Acest produs conţine extract moale de propolis (extract spiss) şi clorură de zinc, în bază de miere de albine.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu